perjantai 17. tammikuuta 2014

Lapsuus ja kasvatus (2/3)


Lapsuus
Matkailu: Matkailtii paljo ku oltii nuorempii. Iha pienenä oon käyny Kanarial ja Israelis, Saksaks ollaa käyty pitkin elämää, Kreikas käytii monena kesänä putkee ja joskus oltii tosi pitkääki. Sit ollaa käyty jossai perus paikois niiku Viro, Ruotsi, Englanti,.. Myös monet muut paikat on tsekattu, ei vaa voi jaksaa luetella!

Autot: "Saab 96, Morris Marina, Ford Escort, Honda Civic, Mazda 323, Toyota Avensis" t. Äiti
Mie muistan vaa Mazdan ja sit tottakai Toyotan, ku äitil on se vielki (toistaseks..)!

Lelut: Leikin kavereitten kans nukeil ja pehmoleluil, sekä ite näyteltii kaikkee. Muute leikin (usein isoveljen kans) dinosauruksil, legoil ja sotaukoil. :D

Viihde: En muista yhtää millo meille tuli tietokone, mut seki oli lähinnä sitä et piirsin Paintilla! Muistan et digiboxi tuli paljo myöhemmi ku muille kavereille, eipä se hirveest haitannu. Jossai vaihees ostettii Xbox, joten oon ain ollu boxi-uskovaine. Saatii kattoo melkee kaikkee telkkarist ja enpä muista et peleistäkää ois katottu ikärajaa. Muistan kuiteki et mein piti vuorotella tietsikal, oli tietty aika mikä saatii olla ja riideltii siit kokoaja!

Unelma ammatti: Johoki olin lapsena kirjottanu; puutarhuri, poliisi, palomies ja eläinlääkäri. :D Aika kunnianhimosii osa noist. En kyl sen jälkee oo koskaa haaveillu kyseisist ammateist.

Luonne: Olin muute ujo, mut sit ku pääs oikeesee seuraa ni helvetti repes! Olin aika hullu ja vaikee kaikinpuolin. Oon kyl edellee. :D

Ulkonäkö: Näytän kuullemma (edellee) äitiltäni. En kyl vielkää tajuu sitä! Miul oli siis lapsena blondit hiukset enkä omistanu kulmakarvoja (siis ne on kans nii vaaleet ettei näy).

Kaverit: Eskaris miul oli aika paljoki kavereit, mut ne ei sit oikee jääny. Miul oli yks saman ikäne paras kaveri ja kaks hyvää ystävää, jotka oli vuoden tai pari vanhempii. 4. luokal tutustuin Veeraa ja sit siit tuli miun ainut kaveri yläasteelle mennes. Olin toki väleis viel näittein vanhojen ystävien kans, mut ei nähty kauheen usein. Sain kuiteki heti melkee kaikki täst nykysest "kaverikuplast" yläasteel kasaa. :)

Lemmikit: Meil oli kilpikonna joskus ja sit on ollu vaa kissoja. :) Mummol ja ukil on kans ollu ain kissa.

Kotityöt: Mein piti tehä iha perus kotitöit eli siivota keittiöö, kissanvessoja, omat huoneet, sekä tyhjentää astianpesukonetta ja joskus pyykkikonetta. Imurointii ja pölyjen pyyhintää on kans suoritettu ain ku on pyyetty. Tosin tässäki pistin ain vastaa, koska vihaan siivoomist!

Viikkoraha: Saatii markka-aikana iha sikana viikkorahaa. :D Sit tuli eurot, viikkoraha väheni (tai no rahan arvo muuttu) ja olin ain köyhäku tuhlasin. :( Jossai vaihees viikkoraha loppu ja saatii kuukausirahaa, joskus extraa. Oi niitä aikoja, ku vanhemmat anto rahaa jatkuvast.. :')

Kotiintuloaika: Yleensä sovittii etukätee monelt tuun ja mistäki. Jossai vaihees se oli et enne salkkareit kotii (:D) ja jossai vaihees salkkareitten jälkee. Yläasteel tais porukat viel pyyellä suht ajois kotii, mut se sit ain vähä veny ja jäi kokonaa pois.

Nukkumaanmenoaika: No sillo ku oli kotiintuloaika, ni oli myös tää. Vissii 9-10 piti käyä nukkuu viimeistää. Täski oli sama juttu et yläasteel sit sai valvoo jo pitkää ja pysty ain venyttää, ni seki jäi pois!

Ruokailu: Ei vissii koko miun ala-astettakaa enää syöty samas pöyäs paitsi erikoispäivinä. Joskus ei ees syöty kaikki samaa aikaa, ku mie olin kavereil ja vanhempien työvuorot ei ain kohannu. Kaikenlisäks mein ruokailuaika on ollu ain sellane "kreikkalaine" niiku sanottii eli syötii aika myöhää päivälline(/illalline).

Juhlapyhät: Joulun syötii jouluruoka yhes pöyän ääres, jaettii lahjat ja leikittii/pelaltii niil loppuilta. Meil oli myös joulukalenteri käytös joskus. Se oli sellane et joko siel luukus oli karkkii/rahaa tai sit siel oli vihjelappu minkä avul mein piti ettii se yllätys sit. :) Pääsiäisen äiti ja iskä piilotti suklaamunii ja myö etittii niit iha innoissaa! Synttärein ollaa ain saatu järjestää juhlat, jos ollaa haluttu. Pitkää oli yhteissynttärit, ku miul on joulukuus ja isoveikal on tammikuus. Nykyää ollaa vaa käyty syömäs isovanhempien kans ja mie tietty oon bilettäny kavereitten kesken muute. Ei vissii oikee muuta olla vietetty. Toki itsenäisyyspäivät ja sellaset ollaa saatettu tehä jotai erikoisruokaa ja istuttu yhessä iltaa.

Harrastukset: En pienenä harrastanu mitää. Ei vissii ollu varaa ja ei ollu kauheest intoo mihikää tiettyy. Joskus 12-13(?) vuotiaan harrastin sukellusta pari vuotta, ku isoveliki harrasti. Se oli iha kivaa. Teini-ikä kuiteki iski ja se ei kiinnostanu enää yhtää.. Tykkään kyl uija ja sukellella, mut ei harrastuksena kuitekaa.

Musiikkimaku: Tykkäsin Tik Takist, Nylon Beatist, Gimmelist, Bomfunk MC's:t, Darudest ja kaikest tosi oudost. Kuuntelin myös äitin musiikist jotai Evanescencee ja LeAnn Rimesii. Iskän musiikki meni melkee ain ja ala-asteen lopus kuuntelinki paljo samaa mitä se (Kiss, Iron Maiden, Metallica, AC/DC..). En muista millo kehitin oman musiikkimaun. :D

Vaatetyyli: En ees haluu tietää! Kai mie pitkälti puin mitä porukat osti, mut muistan ku vitos-kutosluokal käytin iha sikana isoveljen vaatteita. :'D Muistan myös, ku nelosel halusin olla punkkari (sain olla Vappuna!), vitosluokal halusin olla tummaihone ja kutosel halusin olla poika! :')

Hiukset: Kaua oli pitkät blondit hiukset. Jossai vaihees ne oli alaselkää asti. :D Sit sain kokeilla ala-asteel blodei ja punasii raitoi ja lopult värjätä ruskeeks. Sain myös leikata sit ku olin värjänny, mut en paljoo. Yläasteel sain sit värjätä mite halusin, mut vast ysiluokal äiti anto leikata lyhyet hiukset! (Murr.)

Kasvatus: Mitä täst nyt sanois? Iha hyvä kasvatus miul on ollu. Tarpeeks nihkeytettii asioist (eli huolehittii), mut oli kyl rentooki. Sain melkee ain mennä yökylää tai kaverin meille, jos pyysin. Yleensä kyl kannatti kysyy iskält eka, koska sit ku se automaattisest anto luvan, ni pysty sanoo äitille et iskä lupas jo. ;D Meil ei oo koskaa ollu sitä tapaa et pyyetää rahaa (monil kavereil on) vaa tyydyttii viikko-/kuukausirahaa. Meit ei oo myöskää kasvatettu sukulaisystävällisiks. :D Muistan kyl et meit pakotettii sukujuhlii ja pistettii siin vastaa molemmat veljen kans, mut ei sillee oo yritetty vaik tuputtaa kavereit suvust tai väkisi väleihi jonku kans.

Uskonto: Mein suvust puolet on tyylii pakanoita. :D Useimmat ei siis kuulu ees kirkkoo. Tosi harva on sillee hirveen uskovaine, en osaa nimetä oikeestaa ketää. Monet on "joutunu" liittymää kirkkoo kuiteki häitten, rippikoulun tai sellasten takii (vink, vink, mie).

Rangaistukset: Meil oli olevinaa kotiaresti-systeemi, mut en muista yhtää mite se toimi. Ei vissii saatu viikkoo lähtee mihikää muualle ku kouluu. Tai siis miuta varte tääki oli varmaa kehitetty, ku olin se tuhma lapsi ja olin muute kokoaja kavereil, ni ne koitti vaa saaha miut pysyy koton välil.. :D Ei meil kai mitää sellast ollu et ei saatu viikkorahaa, jos ollaa oltu ilkeit..?

Palkkiot: Ei vissii ollu mitää..? Paitsi se et joskus saatii extra-rahaa, jos oli tullu hyvii numeroit kokeest tai vastaavaa. Saatii kyl maitohampaist pari euroo hammaskeijult! :')

Suvun tulevaisuus: Tää taitaa nyt keikkuu miun isoveljen käsis. Ei pahal, mut en usko miun sedäst et se sais kauheest mitää aikaseks. :') Äitin puolen suku lisääntyy vaa lisääntymistää, mut niiku tää iha oikee suku.. En tiiä! Miun varaa ei ainakaa kannata laskee mitää vaik oman sukunimen haluisinki mahollisest pitää! :) En ajattele oikee tollasii viel.

Mitä olen oppinut vanhemmiltani: Vaikeeee. Siis kyllähä ne on kasvattanu miut vaik mihi; rehellisyytee, auttavaisuutee, avoimuutee,.. Ne on opettanu miulle; käytöstapoja, myötätuntoo, maalaisjärkee,.. Kertonu miulle et kaikkien kans pitää tulla toimee eikä saa syrjii. Useimmat näist on menny perille, mitä nyt noi käytöstavat.... ;) Ja tietty iha konkreettisii asioit on kans opettanu (tai yrittäny..); kotityötaitoja, kokkausta, kitaransoittoo, mopol ajamist, lemmikeist huolehtimist, jne. :)

Tärkein asia, jonka olen oppinut vanhemmiltani: Tuntemattomilt ei saa ottaa karkkii eikä niitten kyytii saa mennä! ;) -Kedu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti